Μάθημα ποίησης: “Ειρήνη – Ελευθερία”

Όταν συνεργάζεσαι με αλλόγλωσσους μαθητές και μαθήτριες νιώθεις ότι δεν αρκεί να διδάξεις βασικούς διαλόγους της καθημερινότητας, όσο χρήσιμοι κι αν είναι αυτοί, για την εκμάθηση της ελληνικής.

Καταλαβαίνεις ότι τα παιδιά έχουν και, το σημαντικότερο, θέλουν να σου πουν παραπάνω πράγματα. Πράγματα που τα απασχολούν, που τα προβληματίζουν, πράγματα για τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα. Πράγματα, όμως, για τα οποία δεν έχουν κατακτήσει ακόμα το κατάλληλο λεξιλόγιο για να τα εκφράσουν. Πράγματα που προβληματίζουν τους περισσότερους εφήβους της εποχής μας, που για να τα εκφράσεις χρειάζεται να έχεις κατακτήσει βαθιές έννοιες, όπως την έννοια της αλληλεγγύης, της ανεξαρτησίας, της απελευθέρωσης από κοινωνικές συνθήκες που περιορίζουν την ελεύθερη ανάπτυξη του ατόμου.

Ξέρεις, όμως, ότι η επικοινωνία μπορεί να επιτευχθεί αρχικά και με τη βοήθεια πολυτροπικών κειμένων. Ξέρεις, επίσης, ότι με τη μαγεία της γλώσσας, της κάθε γλώσσας, έρχεσαι σε επαφή όταν συναντάς τη λογοτεχνία της.

Έτσι, παρά τα εμπόδια που υπάρχουν στην επικοινωνία μας, αφιερώνουμε κάποιες ώρες της εβδομάδας για να μιλήσουμε για την Ειρήνη και τον Πόλεμο, καθώς και την Ελευθερία. Οι έννοιες αυτές είναι πιο ζωντανές και επίκαιρες στην καρδιά και στο μυαλό των προσφύγων μαθητών και μαθητριών, καθώς πολλοί από αυτούς τις βίωσαν στις χώρες προέλευσής τους.

Σε αυτές τις διδακτικές ώρες, που αρχικά τις ονομάσαμε “Μάθημα ποίησης” (Λογοτεχνία) και τις μετατρέψαμε σε ένα project διάρκειας 2 μηνών (θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του Φλεβάρη), ήρθαμε σε επαφή με δύο ποιήματα, την “Ειρήνη” του Γιάννη Ρίτσου και την “Ελευθερία” του Πολ Ελυάρ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσιάζουν τις απόψεις τους, παράγουν μικροκείμενα (στην ελληνική και τη μητρική τους γλώσσα) που πλησιάζουν τον ποιητικό λόγο για τις έννοιες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή και, ίσως το σημαντικότερο για τους ίδιους, καταθέτουν και με τη βοήθεια πολυτροπικών κειμένων (π.χ. βίντεο ή τραγούδια από τη χώρα τους, χάρτες) τις δικές τους εμπειρίες.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα Φύλλα Εργασίας τα οποία χρησιμοποιούνται ως αφόρμηση για τη διεξαγωγή του project “Ειρήνη και Ελευθερία”

Το όνομά σου Ελευθερία

Επιμέλεια υλικού:
Αγγελίδου Νατάσα (ΠΕ02)

en_GBEnglish