Θεατρική συνομιλία

Με σημείο εκκίνησης και αφορμή δύο θεατρικά αριστουργήματα, ένα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας κι ένα των πιο λαμπρών σελίδων της ευρωπαϊκής, την Αντιγόνη και τον Άμλετ, δημιουργήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Κατερίνα Γκολόη και Ρία Φελεκίδου ένα θεατρικό κείμενο συνομιλίας των δύο έργων στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό πως η αρχαία ελληνική τραγωδία θεμελίωσε και σήκωσε το οικοδόμημα που η ευρωπαϊκή δραματουργία ανύψωσε ως τον ουρανό. Κατά κάποιον τρόπο τα πρόσωπα, τα πάθη και τα παθήματά τους ταξίδεψαν από την αρχαία Αθήνα ως την Ελισαβετιανή Αγγλία μέσα στον χρόνο και τις σελίδες των θεατρικών και λογοτεχνικών έργων, με όχημα την έμπνευση των δημιουργών και τη μέθεξη των θεατών. Και μέσα από αυτή τη διαδρομή, άλλαξαν αλλά και έμειναν ίδια.
Η Αντιγόνη κι ο Άμλετ αγωνίζονται για τη δικαίωση των νεκρών τους απέναντι σε μια εξουσία ανάλγητη και ανέντιμη. Με κάθε τίμημα, στο όνομα της αγάπης και της τιμής.
Ο Άμλετ και η Αντιγόνη, τρία βοηθητικά πρόσωπα, ο αφηγητής που ενώνει τα νήματα και ο χορός, βρέθηκαν μπροστά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου, στους προσκεκλημένους του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο ‘STEAM Strengthens European Cultural Heritage’ και αργότερα στο κοινό των μαθητών και εκπαιδευτικών στο 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο της Βερόνας για να θυμίσουν το μέγιστο των μέγιστων μήνυμα:

Η αγάπη είναι η δύναμη. Η αγάπη είναι ο μύθος. Η αγάπη είναι η εξουσία. Η αγάπη είναι η ζωή.

elGreek