Συμμετοχή του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου στην κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ στο Πόρτο της Πορτογαλίας

Την εβδομάδα 13-17 Μαρτίου 2023 έλαβε χώρα στο Πόρτο της Πορτογαλίας η έκτη δια ζώσης συνάντηση στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο ‘STEAM Strengthens European Cultural Heritage’ και κωδικό 2020-1-ES01-KA229-082658_6. Το σχολείο μας, ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου συμμετείχε στην τελευταία αυτή κινητικότητα με μια εννεαμελή ομάδα μαθητών και καθηγητών του σχολείου μας. Η ομάδα μας συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δράσεις αυτής της κινητικότητας, σε συνεργασία με τις ομάδες των υπόλοιπων πέντε αποστολών από τις χώρες: Ισπανία, Κροατία, Κύπρο, Πολωνία και την φιλοξενούσα Πορτογαλία.

Η εναρκτήρια συνάντηση των ομάδων έγινε την πρώτη μέρα στο σχολείο Agrupamento de Escolas do Cerco do Porto, στο Πόρτο. Ό Διευθυντής του σχολείου και οι υπεύθυνοι καθηγητές καλωσόρισαν όλες τις αποστολές και παρουσίασαν το σχολείο τους, τις δράσεις του και τον χαρακτήρα του. Στη συνέχεια κάθε αντιπροσωπεία μαθητών έκανε μια παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας της, της ιδιαίτερης γεωγραφικής περιοχής που εκπροσωπεί, των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της και ειδικότερα του σχολείου της.  Ακολούθησε ξενάγηση σε όλο το χώρο του σχολείου και γνωριμία με το εκπαιδευτικό, υλικοτεχνικό και πολιτιστικό πλαίσιο λειτουργίας του.  Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες.

Ολόκληρη η εβδομάδα 13-17/03 ήταν στο σύνολό της γεμάτη σε βιωματικές και συνεργατικές διακρατικές δραστηριότητες, με στόχο τόσο τη γνωριμία μας με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόρτο όσο και την εμφύσηση του τρόπου ζωής και της κουλτούρας των Πορτογαλικών οικογενειών, που δέχτηκαν ως φιλοξενούμενους σε γεύματα τους μαθητές μας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επισκέψεις των εκπαιδευτικών μας ομάδων στα: ιστορικό κέντρο του Πόρτο και η περιήγηση μέσω της εφαρμογής actionbound στα μνημεία του ανακαλύπτοντας τη γνώση μέσω εκπαιδευτικών γρίφων, σε παραδοσιακό οινοποιείο και σε παρακολούθηση παραδοσιακής συναυλίας Fado, στην κοντινή πόλη Aβέιρο και στο Μουσείο Επιστημών του, καθώς και σε εργοστάσιο παρασκευής παραδοσιακών γλυκισμάτων, στο στάδιο Dragao και στο Μουσείο της ομάδας του Πόρτο, στο Μέγαρο Μουσικής του Πόρτο και τέλος η παρακολούθηση μαθήματος surf στον Ατλαντικό. Η εβδομάδα έκλεισε με ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο χώρο του σχολείου, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί παραβρέθηκαν αναδεικνύοντας το πόσο σημαντικές εμπειρίες και συναισθήματα προσέφερε σε όλους αυτή η κινητικότητα. Όλες οι εκπαιδευτικές ομάδες των έξι χωρών αποχαιρετίσθηκαν υποσχόμενες να διαδώσουν  τις εμπειρίες και τη γνώση που απέκτησαν με το μήνυμα ότι οι φιλίες που αναπτύσσονται και οι βιωματικές δραστηριότητες αποτελούν τη βασικότερη πηγή γνώσης.

 

                               

 

elGreek