Εθνικό Μαθητικό Συμβούλιο της Επιστήμης 2014-2015

Τρεις ημέρες, από 21-23 Μαρτίου 2116 διήρκεσαν οι εργασίες  του «Εθνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης» στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας με online σύνδεση σε ειδική πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης με ομάδα 6 μαθητών. Το θέμα με το οποίο συμμετείχαμε ήταν “Ο ανθρώπινος εγκέφαλος”. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν:


Α Λυκείου
Μποζουτζίδης Γερμανός-Παρασκευάς
Πανάγου Αντωνία
Τζινέλη Καλούδα
Μπέκου Ελεάνα

Β Λυκείου
Παπακωνσταντίνου Στυλιανή
Χατζησταυρίδου Ευαγγελία

Την πρώτη ημέρα των εργασιών η ομάδα παρουσίασε την εργασίας της σχετικά με την άνοια-νόσο Alzheimer, τη δεύτερη ημέρα έγιναν συζητήσεις μεταξύ των μαθητών που κατέληξαν σε 8 κοινά σημεία και προτάσεις, ενώ την τρίτη ημέρα η εκπρόσωπος της ομάδας Μπέκου Ελένη-Άννα παρουσίασε τα κοινά σημεία που προέκυψαν

Περίπου 270 μαθητές παρευρέθηκαν στην κεντρική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου», ενώ για πρώτη φορά με απευθείας σύνδεση μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, συμμετείχαν 30 μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis» στη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλες 20 σχολικές ομάδες που συνδέθηκαν από 20 διαφορετικά μέρη της χώρας. Οι μαθητές συζήτησαν, επιχειρηματολόγησαν και, μέσω ?κοινοβουλευτικών διαδικασιών?, πρότειναν λύσεις για το μέλλον του ανθρώπου, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα υγείας. Η δράση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από τη Science View σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές επέλεξαν τους πέντε εκπροσώπους τους, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις εργασίες του «Eυρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης», το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Euroscience Open Forum (ESOF) στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας στις 22 – 27 Ιουλίου. Οι εκπρόσωποι των μαθητών και οι αντίστοιχες θεματικές στις οποίες διακρίθηκαν, είναι: – Ανθρώπινος εγκέφαλος: Σκριμιζέας Ευστράτιος, 2ο ΓΕΛ Αλίμου. – Υγιεινή ζωή και διατροφή: Λάππα Μαρία, 3ο ΓΕΛ Λαμίας. – Βλαστικά κύτταρα: Παπανικολόπουλος Ραφαήλ, 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης. – Ο «ενισχυμένος» άνθρωπος – η βελτιστοποίηση του ανθρώπου: Κοτσώνης Θεοφάνης, 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου. – Μίμηση της φύσης: Μαυρουδή Μαρία, ΓΕΛ Λιμεναρίων Θάσου. Φέτος θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Μάντσεστερ και να παρακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο ένας επιπλέον μαθητής. Βάσει των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας της ολομέλειας των μαθητών του Κοινοβουλίου η μαθήτρια αυτή είναι η Τσάκωνα Μαρία από τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

en_GBEnglish