42η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας

Ο μαθητής της Γ΄ τάξης του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Νίκος Νικολάου  με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Νένου Χρυσούλας, εκπροσώπησαν το σχολείο μας στην 42η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν την Παρασκευή 17/12/2021 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 20/12/2021 με γλώσσα εργασιών την Αγγλική. Τα υπό διαπραγμάτευση θέματα αφορούσαν:

  1. τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  2. τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προσανατολισμένα στο προσφυγικό ζήτημα
  3. τα Δικαιώματα στο εργασιακό περιβάλλον
  4. τη θέση της γυναίκας
  5. τη βιομηχανία, την έρευνα και τους ενεργειακούς πόρους,
  6. τα δικαιώματα του πολίτη, τη Δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις
  7. την ασφάλεια και την άμυνα
  8. ενότητα και αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκής Ένωση
  9. ασφάλεια και καινοτομία στη διαστημική εξερεύνηση
  10. την φυλετική ισότητα

 

Χρονοδιάγραμμα Συνδιάσκεψης:

Την 1η ημέρα έναρξης των εργασιών, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες ομαδικού χαρακτήρα, με στόχο σε αυτό το στάδιο την καλλιέργεια του ομαδοσυνεργατικού πνεύματος ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Την 2η ημέρα, έγινε η  προετοιμασία των θεμάτων που είχε αναλάβει η κάθε ομάδα, και επιπλέον έλαβαν χώρα ομιλίες επίσημων καλεσμένων από εθελοντικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικά Σωματεία, αλλά και ατομικές ή συλλογικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών αναφορικά με τοπικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και ακμάζουν γύρω τους αλλά και ταυτόχρονη προβολή των σχετικών δράσεων σε ένα μαθητικό πλαίσιο.

Την 3η ημέρα οι μαθητές–σύνεδροι εξέταζαν και συνδιαλέγονταν πάνω σε φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Στόχος τους, η εύρεση πρωτότυπων λύσεων στα προβλήματα αυτά, οι οποίες θα οδηγήσουν στην παραγωγή ομόφωνων ψηφισμάτων (Resolutions). Οι υπεύθυνοι των επιτροπών (Chairpersons) τους καθοδηγούσαν σε αυτές τις συζητήσεις, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να καλλιεργήσουν ένα παραγωγικό και αρμονικό περιβάλλον εργασίας.

Την τελευταία ημέρα της συνδιάσκεψης, οι επιτροπές συγκεντρώθηκαν  στην Ολομέλεια του συνεδρίου, όπου κάθε ψήφισμα παρουσιάστηκε, συζητήθηκε και τέθηκε προς ψήφιση σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο  Νίκος Νικολάου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε τα εξής:  “Το EYP (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Νέων) διοργάνωσε ένα υπέροχο πρόγραμμα τεσσάρων ημερών στο οποίο γνώρισα καινούργια άτομα, καλλιέργησα τις δεξιότητες μου, γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου και βέβαια ένιωσα ότι κρατάω στα χέρια μου το μέλλον, ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνείδηση και περηφάνια για την ευρωπαϊκή μου ταυτότητα! Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τόσο το σχολείο μας που παρείχε, παρέχει και θα παρέχει την δυνατότητα στους μαθητές του να αναπτυχθούν και να διεκδικήσουν τα όνειρα τους, όσο και την κυρία Νένου που υπήρξε ένας εξαίρετος αρωγός, χωρίς τον οποίο δεν θα είχα αποκτήσει τόσες δυνατές και ενθαρρυντικές για το μέλλον εμπειρίες!”

Ευχαριστούμε θερμά τον μαθητή μας  Νίκο Νικολάου ο οποίος συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της Συνδιάσκεψης και  εκπροσώπησε επάξια το σχολείο μας!

 

en_GBEnglish