SimaGloson
etwinningΕυρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών για το

Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσσαλονίκης


 

Το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου απέσπασε τη διάκριση ‘Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2016’ για το πρόγραμμα ‘BeInnovativeKineticEuropean’ (BIKE) το οποίο υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2015-16. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ για τους τομείς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, είναι ο  υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση στη χώρα μας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας ‘Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών’. Οι σχετικές διακρίσεις αφορούν καινοτόμα προγράμματα διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών.

Η απονομή του σχετικού βραβείου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 στην αίθουσα Jacqueline de Romilly του Υπουργείου Παιδείας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Αρχής του Προγράμματος Erasmus+, Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων,  τη Γενική Διεύθυνση Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κα Μερόπη Τζούφη απένειμε τη διάκριση ‘Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2016’  για το πρόγραμμα ΒΙΚΕ το οποίο αποτέλεσε άτυπη  εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας μέσα από εργασίες, δράσεις και παρουσιάσεις και όχι μέσα από την τυπική διδασκαλία. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός υλοποίησης του προγράμματος η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου κ. Νένου Χρυσούλα.


Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος


Το ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου συμμετείχε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε φέτος στις 16-19/12/2016 στη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν ήταν: Μπουζουτσίδης Γερμανός-Παρασκευάς (Β2) και Φίγγου Ευαγγελία (Α4).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 34ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής, ο μαθητής Μπουζουτσίδης  Γερμανός-Παρασκευάς είναι ένας από τους είκοσι τέσσερις (24) εκ των συμμετεχόντων που διακρίθηκαν και  θα έχει  τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε διεθνή fora, καθώς και σε περιφερειακές και εθνικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων που λαμβάνουν χώρα σε τακτική βάση ανά την Ευρώπη.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χρυσούλα Νένου

 

Επιμορφωτική Συνάντηση eTwinning


Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας επιμορφωτική συνάντηση eTwinning για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με τίτλο "Σχεδιασμός ενός ποιοτικού-συνεργατικού έργου eTwinning" από την κ.Άννα Μονέφτση, πρεσβευτή eTwinning Δυτικής Μακεδονίας και Ημαθίας.

Παράλληλα έγινε παρουσίαση του προγράμματος Be Innovative Kinetic European (BIKE) το οποίο υλοποιήθηκε από ομάδα μαθητών του σχολείου μας και βραβεύτηκε με Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας.

Αποτέλεσμα εικόνας για etwinning

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΤο Πειραματικό ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου  βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει τη βράβευσή του με το 2ο Βραβείο στον 11ο Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning στην κατηγορία ΓΕΛ,ΕΠΑΛ,ΕΠΑΣ,ΤΕΕ και ΕΕΕΕΚ για το έργο "BeInnovativeKineticEuropean" (BIKE) .

Το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα σχολεία Liceo Statale Morando Morandi, Finale Emilia της Ιταλίας και Αbidin Pak-Pakmaya Anadolu Lisesi Balikesir της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-16. Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας την Αγγλική γλώσσα, και με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητριών τους, Νένου Χρυσούλας, ΠΕ06, και Αδελφίδου Παλάσσης, ΠΕ19,  μελέτησαν το θέμα του ποδηλάτου ως προς την ιστορία του, την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη και την αειφορία.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα «Ζακλίν Ντε Ρομιγύ» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού.

Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το έργο Be Innovative Kinetic European (BIKE)

 
Το ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου λαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά εθνική ετικέτα ποιότητας για πρόγραμμα eTwinning που πραγματοποιείται από ομάδα μαθητών.
Κατά τη σχολική χρονιά 2015-16, το έργο ΒΙΚΕ υλοποιήθηκε από τους μαθητές του τμήματος Α3 σε συνεργασία με δύο σχολεία, από Ιταλία και Τουρκία αντίστοιχα.
Η ετικέτα ποιότητας δηλώνει ότι το έργο έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:Παιδαγωγική καινοτομία και δημιουργικότητα, ενσωμάτωση στο πρόγραμμα μαθημάτων, επικοινωνία ανάμεσα στα συνεργαζόμενα σχολεία συνεργασία μεταξύ των εταίρων καθώς και δημιουργική χρήση ΤΠΕ.
Οι υπεύθυνες Καθηγήτριες
Νένου Χρυσούλα
Αδελφίδου Παλάσση

 

       


 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το σχολείο μας, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου εγκρίθηκε να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+. Πιο συγκεκριμένα, και με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε  η πρόταση με τίτλο «GEOCACHING IN AND OUT OF THE CLASSROOM-MINDS ON THE MOVE»,  κωδικό «2016-1-ΙΤ02-ΚΑ219-024443_7» και διάρκεια δύο έτη. Το σχολείο μας συμμετείχε ενεργά στη συγγραφή της πρότασης, η οποία βαθμολογήθηκε από εξωτερικούς αξιολογητές με 94/100. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν άλλα έξι ευρωπαϊκά σχολεία από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η δράση αυτή, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης και στη βελτίωση της ποιότητάς της μέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων του προγράμματος σχεδιάζονται δραστηριότητες στο σχολείο αλλά και εκτός αυτού. Συγκεκριμένα, εκτός από τις συναντήσεις των καθηγητών προβλέπεται και μετακίνηση 12 (τουλάχιστο) μαθητών, μεταξύ των οποίων και δύο μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ή άλλες ανάγκες, σε τέσσερις συνολικά μετακινήσεις. Κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων αλλά κυρίως πριν από αυτές οι μαθητές σε συνεργασία με τους ειδικούς καθηγητές  και τους μαθητές της ομάδας Erasmus+ υλοποιούν δραστηριότητες που σχετίζονται με το πρόγραμμα.

Οι προτεραιότητες του προγράμματος είναι η ανοιχτή και καινοτόμα εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή, η εξερεύνηση γεωκρυπτών από καθηγητές και μαθητές ως μέσο αναγνώρισης της περιοχής τους και η χρήση απλών webquestsγια την αντίληψη του περιβάλλοντος. Με τη συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχύεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ικανότητες παρουσίασης, ο γραμματισμός στην χρήση υπολογιστών και προάγονται οργανωτικές ικανότητες και επιχειρηματολογία. Στο επίπεδο της σχολικής εκπαίδευσης προάγεται η έννοια της ενεργού μάθησης, υποστηρίζεται η συμμετοχή μη προνομιούχων μαθητών και ενισχύονται οι χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά, τη γλώσσα και την επιστήμη.

 Ενδεικτικές δραστηριότητες, η κατασκευή/σχεδίαση λογότυπου και συμμετοχή σε ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικρατέστερου, η εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής μας προς αναζήτηση γεωκρυπτών, η συμμετοχή στη δημιουργία, τοποθέτηση και έλεγχο νέων γεωκρυπτών,  φωτογραφικοί διαγωνισμοί του τύπου «Μαθηματικά και Τέχνη», βίντεο διαγωνισμοί, δημιουργία πολύγλωσσου λεξικού όρων και εκφράσεων που χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση γεωκρυπτών, δημιουργία και επεξεργασία ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων αρχικής-διαμορφωτικής, ενδιάμεσης και τελικής αξιολόγησης των δράσεων, και πολλές άλλες. Ιδιαίτερης βαρύτητας θέμα είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία αλλά και στην ευρύτερη σχολική κοινότητα η οποία θα γίνεται με μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πχ. Ιστοσελίδες, blog) αλλά και με τα ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο  του προγράμματος θα μετακινηθούν από 3 μαθήτριες/μαθητές το Φεβρουάριο του 2017 στην Ισπανία (Γρανάδα),  τον Οκτώβριο του 2017 στην Ιταλία (Νοβάρα), τον Απρίλιο του 2018 στην Πορτογαλία (Σίντρα),  και περί τα τέλη Μαΐου του 2018 στην Πολωνία ( Kielce).  Το Φεβρουάριο  του 2018 σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν ακριβώς αργότερα, το σχολείο μας θα είναι σχολείο υποδοχής, δηλαδή θα δεχτεί μαθητές και καθηγητές από τα υπόλοιπα 6 συνεργαζόμενα σχολεία. Η σχολική κοινότητα (μαθητές, καθηγητές, γονείς) σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα προετοιμάζει σχέδιο φιλοξενίας διάρκειας μιας εβδομάδας στο οποίο η συμβολή όλων των εμπλεκομένων θεωρείται αυτονόητη και καλοδεχούμενη.

 ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΓΕΩΚΡΥΠΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ  

 

BIKE eTwinning


Το ποδήλατο θεωρείται δημοφιλές μέσο άθλησης, ψυχαγωγίας και  μετακίνησης των νέων. Η συστηματική του χρήση συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης , στην προώθηση της αειφορίας καθώς και στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, oι μαθητές του τμήματος Α3 σε συνεργασία με το σχολείο Liceo Statale Morando Morandi, Finale Emilia της Ιταλίας και το σχολείο Αbidin Pak-Pakmaya Anadolu Lisesi Balikesir της Τουρκίας μελέτησαν το θέμα του ποδηλάτου στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016-17.

Τίτλος του προγράμματος "Be Innovative Kinetic European" (BIKE) . Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας την Αγγλική γλώσσα, δούλεψαν σε διακρατικές ομάδες και μελέτησαν το θέμα του ποδηλάτου όσο αφορά την ιστορία, τη νομοθεσία, την επιχειρηματικότητα και την τέχνη. Επιπλέον διενεργήθηκε έρευνα σχετικά με τις συνήθειες μετακίνησης των νέων στις τρεις Ευρωπαϊκές χώρες και παρουσιάστηκαν τα σχετικά αποτελέσματα.

Όλες οι δράσεις του προγράμματος παρουσιάζονται στο ebook που ακολουθεί:

  Οι Υπεύθυνες Καθηγήτριες

Νένου Χρυσούλα

Αδελφίδου Παλάσση

 

Εκδήλωση "Ημέρα της Ευρώπης"


Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος European Parliament School Ambassadors για την περίοδο 2016-2017, συμμετέχει το Σχολείο μας με 22 άλλα Λύκεια της χώρας . Την 9η Μαΐου διοργανώθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην "Ημέρα της Ευρώπης".

 

 

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες-Senior Ambassadors: Δήμητρα Γραβάνη, Ευαγγελία Σειρά και μαθητές-Junior Ambassadors: Βασίλης Μητρούσης, Δήμητρα Καζή.

 

To ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης υλοποίησε επιτυχώς πρόγραμμα Erasmus+ δράση ΚΑ1 (ατομική κινητικότητα καθηγητών) το έτος 2015-2016. Η δράση έχει ήδη γνωστοποιηθεί σε ιστοσελίδες του Δήμου μας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με δελτίο τύπου . Tα αποτελέσματα των πρώτων μετακινήσεων στη Φινλανδία και την Πορτογαλία γνωστοποιήθηκαν στους συναδέλφους της σχολικής μονάδας και γειτονικών σχολείων στη διάρκεια ημερίδας διάχυσης. Οι ενημερώσεις αφορούσαν στο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας (παρουσίαση 1, παρουσίαση 2 και παρουσίαση 3) αλλά και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη διαπολιτισμική εκπαίδευση

Από τη μετακίνηση στο Παρίσι για το πρόγραμμα "Εισαγωγή της κριτικής σκέψης στη διαδασκαλία και μάθηση" προέκυψαν παρουσιάσεις που αφορούσαν παρουσίαση του σχολείου μας  και έκθεση δραστηριοτήτων 

Tα αποτελέσματα των τελευταίων μετακινήσεων στην Ισπανία αφορούσαν στην επιμόρφωση στη χρήση εφαρμογών φορητών συσκευών στη εκπαίδευση 

 

GHH  αφίσα διάχυσης

Εθνική Ετικέτα Ποιότητας


 Το έργο etwinning του σχολείου μας με τίτλο "Μια θεατρική  Παγκόσμια Μέρα Ραδιοφώνου στο δικό μας ραδιόφωνο Εuropean School Radio" έλαβε Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Δεκατρία σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση μιας τρίωρης ραδιοφωνικής εκπομπής σχετικής με την ιστορία του ραδιοφώνου, η οποία μεταδόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2015 (Παγκόσμια Μέρα Ραδιοφώνου) από μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο European School Radio.
Το έργο πραγματοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας "Ραδιοφωνικές Διαδρομές στο χθες και στο σήμερα" με τη συμμετοχή των μαθητών του Α1.
                                                                                                
                                                                                            Oι Υπεύθυνες Καθηγήτριες
                                                                                                   
                                                                                                  Νένου Χρυσούλα
                                                                                            Μητσοπούλου Αφροδίτη

Joomla Templates by Joomla51.com